fredag 14 december 2012

Språk, sex och teknik


Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok gick i år till en faktabok, nämligen ABC å allt om D av Nina Ulmaja. Boken innehåller massor av information om bokstäver och alfabet. För varje bokstav visas hur den har sett ut som egyptisk hieroglyf, som bokstav i tidigaste alfabetet, och i proto-kananeiskt, feniciskt, grekiskt och romerskt alfabet. Dessutom finns fakta om runskrift, ideogram, handalfabetet och allt möjligt annat som börjar på rätt bokstav och har med språk att göra.
Boken är lagom för barn från och med tioårsåldern sådär, men minst lika lagom (kanske ännu mer) för vuxna!

***

En annan faktabok som har kommit i år är Världens viktigaste bok av Nathalie Simonsson, som en elev i fyran först tipsade mig om och som ett flertal andra elever har lånat sedan dess.
Att hitta sexualupplysningsböcker för mellanstadieelever är inte alltid så lätt. Ofta är de böckerna antingen för barnsliga eller för vuxna. Den här passar precis för åldern och är upplagd på ett sätt som fångar intresset, med mycket om känslor och tankar såväl som det kroppsliga.  Den påminner lite om KPs frågespalt Kropp & knopp (som även den finns som bok), men är mindre förnumstig.
En sak som jag tycker är väldigt positiv är att kropparna i boken ser så olika ut. Även texten försöker omfatta olika erfarenheter och ifrågasätta normer. Det märks att författaren har försökt vara så inkluderande som möjligt, vilket är jättebra – de barn som förväntas läsa är ju också olika.

***

Nypon förlag har kommit ut med två faktaböcker om teknik: Teknik med el och Teknik med hus och broar, båda av Torsten Bengtsson. Ämnet är inte så vanligt som det borde vara och det är trevligt att se dessa böcker, med en blandning av berätelse, fakta och experiment.  Innehållet är anpassat till läroplanen och svårighetsnivån kan passa till flera olika åldrar. Observera dock att en vuxen absolut bör vara med vid experimenten, i synnerhet de som handlar om el!

torsdag 1 november 2012

Atomer, konst, bon och sprinters


Som faktaboksälskare är det roligt att ibland stöta på böcker som handlar om något väldigt ovanligt, något som kanske kan betraktas som ”överkurs” för barnen, men som inte är svårt i sin faktiska framställning.

Albert Mus berättar om den fantastiska atomen är en bok om atomfysik för barn i ungefär lågstadieåldern.  Den har väldigt fina bilder av Jens Ahlbom och berättar på ett intressant och ganska enkelt sätt om sitt ämne. Lite rörigt blir det av att bitar av uppslagen används till en berättelse om en särskild atom och vart den tar vägen genom världshistorien. Berättelsen i sig är spännande, men läsaren får nog bestämma i förväg om den ska följa atomberättelsen eller läsa allt runt omkring.

Min första bok om Ernst Billgren är en ovanlig bilderbok i kartongformat, för både barn och vuxna ”0-113 år”. Varje uppslag har ett konstverk och en fråga, t.ex. ”Rådjur: Vad heter rådjuret? Han är på jakt efter  något, vad letar han efter?” Eftersom boken är så ny vet jag inte om barnen kommer att tycka om den, men det är en väldigt kul idé, och jag tror att det kan vara roligt även för barnen att få möta den här typen av konst i ett sammanhang som de förstår.

Båda böckerna är väldigt läsvärda, och jag hoppas verkligen få läsa fler… kanske inte precis liknande böcker, men fler lika oväntade!

***

En annan bra bok som har dykt upp i år är Alla vill ha ett bo, fortsättningen på Alla vill ha mat. Här beskrivs hur olika djur bor, och på varje uppslag finns också rubriker som ”Hitta bon!” ”Komma nära?” och ”Bygghjälp!” för den som själv vill titta på djurbon eller bygga holkar. Det är en bok som passar både för biologiundervisningen och för ren lustläsning.

Bonnier Carlssons serie Lätt att läsa: fakta har kommit ut med en bok som heter Supersnabb, där snabba människor, djur, fordon o.s.v. beskrivs. Det mest sympatiska med boken tycker jag är att samtidigt som den njuter av att prata om världsrekorden, påpekar den också att inte allting måste ske snabbt, utan att vissa saker mår bäst av att ske lite långsammare. Dessutom är de snabba inte nödvändigtvis snabba på allt. ”En världsmästare på 100 meter kan ta flera timmar på sig på toaletten”, står det bland annat. (Hm, flera timmar? Dopning?)

torsdag 19 april 2012

Små djur och stora gudar

Det var bra länge sedan jag skrev senast! Ändå kommer det nya bra faktaböcker hela tiden. Jag tänker alltid att andra har hunnit före, men det kan ju ändå vara någon som behöver tipsas.

Till exempel har den praktiska bokserien "Känn igen 25..." kommit med två nya böcker: Känn igen 25 fjärilar och flygfän och Känn igen 25 sniglar, kryp och kräldjur. Ytterligare två är på gång: Känn igen 25 däggdjur och Känn igen 25 träd och buskar.

Det jag gillar med den serien är att den är så inriktad på saker som är kul att veta om sånt man ser i naturen, det vill säga utseende, praktiska tips och något ovanligt eller spännande faktum. Det är kanske mindre praktiskt för skolarbete än föda-boplats-livscykel, men det är trevligare och mer intresseväckande läsning.

***

Min första småkrypsbok är en tjockare variant av samma idé, med färgfoton och möjlighet att kryssa i vilka småkryp man har sett. Den kommer i sommar ut i iPhone/iPad-varianten Min första småkrypsapp. Wahlströms presenterar appen så här: "Med Min första småkrypsapp kan barn samla på olika insekter. Ett roligt och pedagogiskt sätt att lära om djur och natur, där samlarivern belönas med medaljer och mästartitel."

Jag är själv ingen app-människa, men jag tycker ändå att det verkar som en riktigt bra idé!

***

Till slut ett tips för äldre barn (och vuxna). En av SO-lärarna efterlyste böcker om världsreligionerna och vi fick napp på Om änglar, gudar och hjältar av Janny van der Molen. Det är en praktisk och fängslande (och ganska tjock) bok med berättelser ur världsreligionerna. För varje religion presenteras först huvuddragen, för att sedan följas av ett antal berättelser. Det är lätt att se vilken religion en viss historia tillhör; på kanten av varje sida finns en symbol för just den religionen.

Boken passar bra för högläsning (eller egen läsning från 11-årsåldern och uppåt) och ett bra komplement till såna religionsböcker som framför allt handlar om religiösa seder och bruk.